Kadın Hastalıkları ve Doğum

Sıkça Sorulan Sorular


Normal Doğum Nedir?
Bebek ve eşinin rahimde kasılmaların başlaması, rahim ağzının açılması ile 38-42 gebelik haftaları arasında,  anne vücudundan ayrılarak doğum kanalı yoluyla doğmasıdır.

Normal Doğumun Avantajları;
Doğum sürecinde vücut tarafından salgılanan hormonlar sayesinde doğum sonrası sütünüz hemen gelir ve bebeğinizi kısa sürede emzirilebilirsiniz
Bebeğinizle aranızdaki duygusal bağı daha kısa sürede kurabilirsiniz
Doğumdan sonra günlük hayatınıza daha kısa sürede dönebilirsiniz
Normal doğum, doğum sayınızı sınırlandırmaz
Hastanede kalış süreniz sezaryene oranla daha kısadır
Normal doğum yaptığınızda bebeğinizde solunum sıkıntısı görülme ihtimali sezaryene göre daha azdır
Normal doğumda annede hastalık/sakatlık ve ölüm riski sezaryene göre daha azdır.

Gebelik Öncesi Yaptırmam Gereken Testler Nelerdir?
Gebeliğin sağlıklı başlaması için anne adayı gebelik öncesi muayene olmalı, genel sağlık durumu ve enfeksiyon ile bağışıklık durumu bilinmelidir. Gebeliği planlayan kadında genital organların muayenesi ve ultrason ile değerlendirilmesi, Pap-smear testi, vajinal sürüntünün enfeksiyon açısından değerlendirilmesi  hekimlerimizce yapılır. Genel kan testi, kan grubu, ana organlarının sağlık durumunu gösteren böbrek ve karaciğer fonksiyon testleri, açlık kan şekeri, tiroid hastalıkları gösteren testler, hepatit taramaları, HIV, sifilis taraması yapılmalıdır. Kızamıkçık enfeksiyon ve bağışıklık durumu değerlendirilmelidir. Tespit edilen hastalıkların ve enfeksiyonların gebelik öncesi tedavisi ve gerekli hepatit, kızamıkçık bağışıklığın sağlanması sağlıklı bir gebelik geçirilmesinde büyük rol oynar, bebeğin sağlıklı doğmasına katkıda bulunur.

Sezeryan Nedir?
Sezaryen, bebeğin annenin karın duvarı ve rahmine yapılan kesi ile karından doğurtulmasıdır.

Sezaryen, normal doğumun sezaryen ile doğumdan daha riskli olduğu özel durumlarda anne ve/veya bebek hayatını kurtarmak için uygulanan bir ameliyattır.  Sezaryen ile doğum cerrahi bir müdahaledir. Anne ve bebek sağlığına olumsuz etkileri göz önüne bulundurulduğunda tıbbi nedenler dışında yapılmamalıdır.

“Sezaryen normal doğumun alternatifi değildir."

Gebelik Başlangıcımı Nasıl Hesaplamalıyım?

Gebelik başlangıcını hesaplamak için en yaygın kullanılan yöntem son adet tarihinden itibaren geçen sürenin hesaplanmasıdır. Son adetten itibaren geçen süre hafta olarak hesaplanır ve bu süre, gebelik haftası, yani bebeğin yaşı olarak ifade edilir. Gebeliğin süresi olarak kırk hafta şeklinde ifade edilen süre de, gene son adet tarihinden itibaren başlayan ve kırk hafta süren zamandır.

Doğum Kontrol Haplarının Yan Etkileri Var Mı?
Sağlıklı kişilerde de olmak üzere, özellikle doğum kontrol hapların kullanmaya başladığınız ilk birkaç haftada hafif yan etkileri görülebilir. Bunlar memelerde dolgunluk, hafif mide bulantısı, şişkinlik hissi, Hafif ve lekelenme tarzında olan küçük ara kanamalardır. Bu etkiler geçicidir, vücuda zarar vermez ve ilaçların düzenli kullanımı ile hızlı geçer.

Adet Düzensizliği Belirtisi Nedir?
Adet düzensizliğinde beklenen adet gününde kanama olmamıştır. Veya olması gereken zamandan daha önce sık sık adet olmaktadır.

Adetliyken Gebelik Olur Mu?
Adet görürken cinsel birleşme olmuşsa bu süreçte gebelik oluşmaz. Fakat enfeksiyon riski artar. İlişki önerilmez.

Adet Oldum, Geri Durdu Bunun Sebebi Nedir?
Adet kanama süresi ortalama 5-7 gün civarındadır. Adetin başlar gibi olup kesilmesinin nedeni kullanılan ilaçlar, örneğin doğum kontrol hapları olabileceği gibi, oluşmuş bir gebelikte görülen üste görme olabilir. Mutlaka muayene gerekir.

Adet Oldum Sabah Geri Durdu, Gebelik Belirtisi Var Mıdır?
Adet başlamış ve beklenen miktardan az olmuşsa gebelik yönünden mutlaka muayene olmalı, test yapılmalı. Gebelik olma ihtimali vardır. 

Menopoz Nedir? Ortalama Yaşı Kaçtır?
Menopoz yumurtalık fonksiyonların bozulması ile östrojen salgılamaması ile meydana gelen adetten kesilme durumudur. Menopoz ortalama yaşı 52-54’dür. 50 yaşın altında ki menopoza erken menopoz denir.

24 Şubat 2022