Deri ve Zührevi Hastalıkları

Sıkça Sorulan Sorular


Dermatoloji Kliniklerinde Hangi Hastalıklar Tedavi Edilir?
Dermatoloji bölümü, tüm cilt hastalıklarının tanı ve tedavisine yönelik hizmetler verir. Mantar hastalıkları, sedef hastalığı (psoriasis), akne, ergenlik sivilceleri, egzamalar, frengi, bel soğukluğu gibi zührevi hastalıklar, tüm cinsel yolla geçen deri hastalıklarının tedavisi, deri kanserleri (melanoma teşhisi ve tedavisi), doğum lekeleri, saç dökülmeleri, ilaç alerjileri, kurdeşen (ürtiker) tedavisi ve nedenlerinin araştırılması, güneş alerjisi ve tedavisi, ağız içi hastalıkların tedavisi, Behçet hastalığı, aft, dil mantarı ve diğer hastalıklarının tedavisi, genetik geçişli deri hastalıkları, siğil, et benleri ve molluskum, tırnağın mantar hastalıkları, tırnak kalınlaşmaları, tırnak batması ve diğer tırnak hastalıkları, deride yağlanma, kepeklenme gibi rahatsızlıkların tanı ve tedavisi dermatoloji bölümlerinde gerçekleştirilir.

Mantar Hastalıkları Nedir?
Ayakta, saçlarda, tırnaklarda, üreme organlarında ya da gövdede görülebilir. Sıcak yaz günlerinde daha sık görülen bu hastalıklar, mantarların doku içerisine yerleşip üremesi ve enfeksiyon oluşumunu tetiklemesiyle seyreder. Deride kızarma, kabarcık oluşumu, kaşıntı, sululuk ve kötü koku oluşumu gibi belirtiler gösterir. Özellikle cildin nemli ya da uzun süre boyunca havasız kalması mantar hastalıklarını tetiklemektedir.

Paraziter Cilt Hastalıkları Nelerdir?
Uyuz hastalığı, saç biti, kene tutunmaları ve vücut biti gibi hastalıklardır. Bu hastalıklar bulaşıcı olduğu için en kısa sürede tedavi edilmesi önemlidir.

Alerjik Hastalıklar Nelerdir?
Güneş alerjisi, böcek ısırıkları, polen alerjisi, ilaçların yan etkisi olarak ortaya çıkan reaksiyonlar ve gıda maddeleri nedeniyle oluşan alerjik tepkiler örnek gösterilebilir. Alerji ilaçları ile şikayetlerin giderilmesi mümkün olsa da alerjenlere maruz kalınması halinde tekrarlanacaktır.

Sedef Hastalığı Nedir?
Deri üzerinde görülen gümüş rengi pullanmalarla belli olur. Sebebi henüz belirlenmemiş olsa da, cildin sebepsizce iltihaplanması ve cilt yenilenmesinin 3 ila 4 günde bir tekrarlanmasıyla seyreder.  Bulaşıcı olmasa da genetik olarak aktarılan bir hastalıktır.

Ağız İçi Hastalıklar Nedir?
Yanak mukozası, dil, dil altı, diş etleri, ağız boşluğu ve damaklarda görülen sağlık sorunlarıdır. Lezyon oluşumları, yarıklar, enfeksiyon ve iltihap oluşumları ya da kistik yapılar olarak görülebilir.

Bağ Dokusu Hastalığı Nedir?
Lupus hastalığı, romatoid artrit, iltihaplı kas hastalıkları ve skleroderma hastalıkları örnek gösterilebilir. Hastalığın semptomları ve seyrine bağlı olarak tedavi uygulanır.

Atipik Benler Nedir?
Nevus olarak da bilinir. Sıradan benlerin aksine dağınık şekilli, büyüyen ya da küçülen, genellikle merkezi daha koyu renkli olan benlerdir. Pigment hücrelerinin grup olarak büyümesiyle meydana gelir.

Siğil Nedir?
İnsan Papilloma Virüsü nedeniyle görülen bir sağlık sorunudur. Cilt üzerindeki açık bir yaraya yerleşen bu virüs, cilt dokusunun sertleşmesine ve tümsek haline gelmesine yol açar. İyi huylu olmakla birlikte, bulaşıcı bir hastalık olduğu için tedavisi önemlidir. Yalnızca hasta kişiden sağlıklı kişilere değil, kişinin kendine de bulaşma riski bulunur.

Egzama Hastalığı Nedir?
Ülkemizde en sık karşılaşılan cilt hastalıklarının başında gelir. Kuru cilt, kimyasallara maruz kalmak, çok soğuk ya da sıcak havalar gibi etmenler cildin koruyucu bariyerini tahrip edebilir. Bu durum sonucunda kaşıntı, kızarıklık ve pul pul dökülmelerle kendini gösteren egzama sorunu ortaya çıkar.

Cinsel Hastalıklar Nedir?
Zührevi hastalıklar, korunmasız girilen cinsel ilişki sırasında sağlıklı kişilere bulaşabilir. Bel soğukluğu, frengi, genital uçuk ve siğiller, hepatit B, klamidya enfeksiyonu ya da trikomonas paraziter hastalıkları örnek gösterilebilir.
Dermatoloji bölümü bacak ülserleri, vitiligo, yara izleri, cilt üzerinde görülen açık ve iltihaplı yara oluşumları, sebebi belirlenemeyen cilt lezyonları, gül hastalığı, saç mantarı, cilt kuruluğu, siyah nokta oluşumları ve Behçet hastalığı gibi deri dokusunu etkileyen her türlü hastalıkla ilgilenmektedir. 

Yapılan fiziki muayene ve tetkikler ile hastalıkların doğru teşhisi ve tedavisi mümkün olacaktır.

24 Şubat 2022