Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi

Sıkça Sorulan Sorular

Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Nedir?

Plastik cerrahinin bilinen büyük kısmını estetik cerrahi oluştursa da aslında plastik cerrahi alanı içerisinde rekonstüktif cerrahi, el cerrahisi, kraniyofasiyal cerrahi, mikro cerrahi ve yanık tedavisi de yer almaktadır.

Rekonstrüktif cerrahi ile vücut yüzeyindeki deri, deri altı ve kemikleri etkileyen edinsel ya da doğumsal tüm doku ve organ kaybının onarılması yer alır. Örneğin, yapışık parmak (sindaktili), travmatik şekilde oluşan yanıklar, farklı kesiler ve uzuv kopmaları, kronik yaralar, hemanjiomlar gibi vasküler kitleler bu cerrahi disiplini içerisindedir.

Estetik / kozmetik cerrahi ise vücut görünüşünün daha da güzelleştirilmesi ve mükemmele ulaştırılması için yapılan ameliyat ve girişimleri kapsar. Burada temel amaç tıbbî bir problemden çok güzellik ve estetik kaygılardır.

Plastik cerrahi ise tüm bu alanları kapsayan geniş bir disiplindir. Plastik cerrahi uzmanlık eğitimi sırasında aynı zamanda estetik (kozmetik) cerrahi eğitimi de verilir. Estetik kaygılar bazen sadece güzellik amacı taşımak dışında tıbbî problemlerin de eşlik ettiği hastalıklar sunabilir. Örneğin, dev boyutlara ulaşan memelerin (gigantomasti) cerrahî olarak düzeltilmesi ya da aşırı şişman bir gövdenin yeniden yapılandırılması gibi hem tıbbî hem de estetik problemler birlikte çözülebilmektedir. Buna göre bir organın estetik açıdan düzeltilmesi yanı sıra işlevini koruması da oldukça önemlidir. Örnek vermek gerekirse, Rinoplasti (estetik burun cerrahisi) esnasında, buruna şekil verilirken nefes alma sorunları da birlikte düzeltilmelidir.

Plastik Cerrahi doğası gereği genel vücutta meydana gelen doku bozuklukları, cerrahi ameliyatlar sonrasında oluşan ameliyat izleri, travmalara bağlı oluşan sarkmalar gibi patolojik rahatsızlıklar ile ilgilenirken hastadan gelen talepler doğrultusunda estetik girişimlerde de bulunabilir.

Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Hangi Hastalıklara Bakar?

  • Doğumsal ya da edinsel deformiteler ( Yarık dudak , yarık damak , doğuştan yapışık parmaklar)
  • Travma ve hastalıklar sonrası oluşan açık yaralar
  • Travma sonrası yüz kemiklerinde oluşan kırıklar ve cerrahi tedavisi
  • Cilt kanserleri ve cerrahi tedavisi
  • Elin travma sonrası işlevsel bozuklukları ve El Cerrahisi
  • Mikrocerrahi ( Doku nakilleri, sinir,  damar onarımları)
  • Cilt tümörleri (benler, et benleri) cerrahi tedavisi
  • Göz kapağı bozuklukları
  • Fonksiyonel ve şekil bozukluklarına neden olan yanık ve yara izleri



11 Ekim 2022