Psikososyal Destek Merkezi

Klinik Hakkında

Hastanede çalışan psikologların görevleri nelerdir?

Öngörülen tedavi sürecine farklı psikoterapilerle dahil olmak ve uzman oldukları testleri yapmaktır. 

Psikologlar hastanede nasıl çalışır?

Psikologlar bireysel görüşmeler, aile görüşmeleri, çift görüşmeleri, çocuk/ergen görüşmeleri yapmaktadır. Ayrıca hastanelerde psikologlar için projektif-objektif testler yaparlar. Hastanede çalışan psikologlar açık -yarı açık- kapalı yataklı servislerinde görev alabilmektedir. Bunun yanı sıra Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde hastaları gözlemleme, görüşme, takip etme fırsatı bulabilmektedir.

Çocuk Gelişim Uzmanı Ne iş yapar?

Çocuk gelişimci doğumdan 18 yaşına kadar çocukların gelişimlerini takip eden, gelişim testlerini yapan, riskli çocukları yaptıkları gelişim testlerinden tespit edip gerekli alanlara yönlendiren, aile görüşmeleri yapan bir birimdir, hastanede çocuk doktorları, çocuk psikiyatri, çocuk nöroloji alanları ile iş birliği içinde çalışan doktorların yönlendirmesi ile hasta kabulü yapan birimdir.

Nasıl randevu alınır?

Her isteyen istediği an devlet hastanesinde Ruh Sağlığı çalışanı randevusu alamaz. Devlet hastanesinde psikolog randevusu almanın yolu kişinin ilk önce psikiyatrist ile görüşmesinden geçer. Çocuk Gelişim uzmanı içinse Çocuk/Psikiyatri/Çocuk ve Ergen Psikiyatri hekimi ile yapılacak görüşme ve hekimin vereceği karar bu durumda belirleyicidir. Hekim hastanın ruh sağlığı çalışanı ile görüşmesi gerektiğini düşünürse yönlendirme yapacaktır. 

Psikolog/çocuk gelişim uzmanı ile ne sıklıkta görüşmeliyiz?

Başvuru sahibinin duruma göre, uzmanınızla birlikte karar verebileceğiniz bir süreçtir, ortalama olarak haftada bir ya da iki haftada bir.

Görüşmeler yaklaşık ne kadar sürer?

Başvuru konusu ve terapi hedeflerine bağlı olarak değişmekle birlikte altı ay ile iki sene arasında başvuru sahibinin durumuna göre değişiklik gösterecektir.

 

Sosyal Hizmet Uzmanı kimdir? Tıbbi Sosyal Hizmet nedir?

Ayakta ya da yatarak tedavi gören hastaların tıbbi tedaviden etkili bir şekilde yararlanması, sosyal sağlığının korunması ve geliştirilmesi, tedavi sürecinde hastanın ailesi ve çevresi ile ilişkilerinin düzenlenmesi, tedavi sürecini etkileyen psiko-sosyal ve sosyo-ekonomik sorunların zamanında çözümlenerek sosyal işlevselliğini yeniden kazanması amacıyla yürütülen sosyal hizmet uygulamasıdır. Bu uygulamayı yürüten kişi Sosyal Hizmet Uzmanıdır.

Hangi Durumlarda Tıbbi Sosyal Hizmet Birimine Başvurulabilir ve Nasıl Başvurulabilir?

Kimsesiz, terk ve bakıma ihtiyacı olan hastalar, Engelli hastalar, Yoksul hastalar, Şiddet mağduru hastalar, İhmal ve istismara uğramış hastalar, Mülteci ve sığınmacı hastalar, İnsan ticareti mağduru hastalar, Yaşlı, dul ve yetim hastalar, Kronik hastalar, Yabancı uyruklu olup tedaviden yararlanamayan hastalar, İl dışından gelen hastalar, Hastalığa ve tedavi sürecine uyumda zorlanan hastalar, Sağlık tedbiri uygulanan hastalar, Nüfus cüzdanı yanında olmayıp HBYS’de kimlik bilgileri bulunmayan hastalar. Doğrudan ya da Poliklnik/Servisten yönlendirmeyle başvurulabilir.

Sosyal Hizmet Uzmanı ne yapar? Tıbbi Sosyal Hizmet müdahaleleri nelerdir?

Kimsesiz, Terk Edilmiş ve Bakıma İhtiyacı Olan Hastaların Koruma Altına Alınması ve Bir Kuruma Yerleştirilmesi. Engelli Haklarının Anlatılması ve Tedaviden Etkin Yararlanması Konusunda Yardımcı Olunması. Ekonomik Yoksunluk İçinde Olan ve Sosyal Güvencesi Olmayan Hastalar İçin İlgili Kurumlar ile Bağlantı Kurulması ve Yardım Sağlanması. Nüfustan Kimlik Tespiti Yapılması. Hasta Nakli Konusunda Organizasyon. Hastaların Tedaviye Uyum Sürecinde Destek Olunması Psiko-Sosyal Çalışma. Şiddet, İhmal ve İstismar Mağduru Hastalar İçin İlgili Kurumlar ile Bağlantı Kurulması ve Gerekli Yasal Bildirimlerin Yapılması. Hastalara Sosyal Endikasyonu İle İlgili Kurum Dışı Hizmetler Hakkında Bilgi Verilmesi ve Yönlendirilmesi.

31 Aralık 2021