Kardiyoloji

Sıkça Sorulan Sorular

Kardiyoloji Nedir?
Tıp alanında en önemli dallardan birisi olan kardiyoloji, kalp ve sinir hastalıklarını inceleyen bilim dalıdır. Önceki yıllarda bilim alanında iç hastalıkları bölümünün bir alt dalı olarak geçen kardiyoloji, daha sonra kendi dalına ayrılmış ve farklı hastalıkların tedavisi için oluşturulmuştur.
Günümüzde pek çok farklı hastalıkların tedavisinin üstlenildiği kardiyoloji dalında nefes darlığı, öksürme, bayılma, yorgunluk, şiddetli göğüs ağrıları gibi şikayetlere bakılmaktadır.

Kardiyoloji Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?
İnsan sağlığının yerine getirilmesi ve çeşitli hastalıkların sonlandırılabilmesi için erken tanı ve tedavi oldukça önemlidir. Kardiyoloji dalında bulunan ve tedavi edilen çeşitli hastalıkların belirtileri şunlardır:

- Kalp hastalıklarında görülebilen hızlı kilo kayıpları
- Şiddetli kalp çarpıntıları
- Arter hastalıklarında sıkça görülebilen göğüs ağrıları ve sancıları
- Genellikle kalp yetmezliği hastalığında görülebilen gece sıkça idrara gitmek ve solunum güçlüğü çekmek
- Solunum yetmezliği ve güçlüğü sırasında görülen ortopne
- Kalp kapakçığı problemlerinde ortaya çıkan kan kusma olaylarında
- Sertleşme sorunlarında
- Kardiyoloji alanında en fazla görülen hastalıklarından birisi olan ansızın bayılma olaylarında
- Kalp yetersizliği hastalıklarında hastaların en fazla karşılaştıkları sorunlardan birisi de nefes darlığıdır. Bu nefes darlığı sorunları uykuda da görülebilmekte ve bu sorunda kardiyoloji hastalıklarının en temel belirtilerinin başında gelmektedir.

Ne Zaman Kardiyoloğa Gidilmesi Gerekiyor?
Dünyada insan için en önemli şeylerin başında kendi sağlıkları geliyor. İnsan sağlığının güvenli şekilde korunması amacı ile oluşturulan tıp sektöründe yer alan diğer alanlarda olduğu gibi kardiyoloji hastalıklarında da vakit kaybetmeden doktora gidilmesi gerekmektedir. Kardiyoloji alanında farklı hastalıklar için çeşitli belirtiler yer almakta ve bu belirtiler için özel doktora başvurulması gerekmektedir. Kardiyoloğa gitmek için şu belirtileri geçirmiş olmanız yeterlidir:

- Çarpıntılar yaşandığı zaman
- Hastalarda tansiyon sürekli yüksek olarak görülüyorsa
- Baş dönmesi sorunları giderek artıyorsa
- Ayak ve bacakların farklı bölümlerinde ödemler oluyorsa
- Merdiven çıkarken, az mesafe yürürken veya otururken bile aşırı halsizlik ve yoğunluk hissi varsa
- Hareket ettikten sonra nefes darlığı şikayetleri oluyorsa kardiyoloğa gidilmesi ve zaman kaybedilmemesi gerekmektedir.

Tansiyon Hangi Nedenlerden Dolayı Yükselir?
Yüksek tansiyonun pek çok sebebi olmakla birlikte genel geçer bazı nedenleri bulunmaktadır. Tuz oranı yüksek olan ayran, turşu, şalgam suyu, kahve ve kafein içeren içeceklerin aşırı tüketilmesi ani tansiyon yükselmesinin başlıca nedenleri arasındadır. Şehir değişikliğinde yaşanabilecek hava çarpıntısı da büyük ve küçük tansiyon oranlarının yükselişine sebep olabilmektedir.
Bu unsurların yanı sıra psikolojik olarak üzüntü, sinirlenme, stres ve kaygı gibi unsurların da tansiyonu olumsuz yönde etkilediği bilinmektedir. Tansiyonun tehlikeli şekilde yükselmesinden kaçınmak için ani duygu değişimlerinden uzak durmak önerilmektedir.

Stent Nedir? Kalbe Neden Stent Takılır?
Kalp damar tıkanıklığı yaşayan bir hastanın hayatını eskisi gibi sürdürmesi için cerrahi müdahale çoğu zaman zorunluluk oluyor. Kalp ameliyatında tıkanan damar açılarak damarın iç kısmına boruya benzeyen metal bir tüp yerleştirilir. Tıkalı damarlara takılan bu tüpe ise stent adı verilir. Stent sayesinde kalbe giden damarlar açılarak kan akışı yeniden sağlanır. Böylece hastanın yeniden hayati fonksiyonlarını kazanması amaçlanır.

Kalp stenti her ne kadar damardaki tıkanıklığı açsa da hastalık için kesin çözüm değildir. Stentin etkisini yitirmesi, cerrahi işlem yapılan damarın bir süre sonra yeniden tıkanmasına neden olmaktadır. Bundan dolayı hasta operasyon sonrası hayatına özel tedbirler ile devam etmeli, ilaç tedavisi ile stent sağlığı korunmalıdır.

Kalp Kateterizasyonu ve Anjiyografi Nedir? Neden Bu İşlemlere Gerek Duyulur?
Kalp kateterizasyonu ve anjiyografi tedavi değil, tanı (teşhis) yöntemidir. Kalp boşluklarının ve koroner arterlerin kontrast madde (bir çeşit tıbbi boya maddesi) verilmesi sırasında görüntülenmesi ve "X" ışınları kullanılarak hareketli film çekilmesi esasına dayanır. Elde edilen veriler tedavinin yönlendirilmesinde çok kıymetlidir ve çoğu hastada tedavi stratejisinin seçimi için temel belirleyici olmaktadır. Günümüzdeki teknolojik koşullar ve bilgi birikimi sayesinde, adı geçen işlemlerin başarı oranı % 99'un üzerindedir. 

Kolesterol Nedir?
Kolesterol vücudumuzun bütün hücrelerinde bulunan yağ benzeri bir maddedir. Kolesterol hücre zarının, bazı hormonların yapımında kullanılır, ancak kanda fazla miktarda bulunması zararlıdır. Kolesterol bir yandan karaciğerde üretilirken, besinlerle de alınır. Et, süt ürünleri, yumurta gibi hayvansal kaynaklı besinlerde kolesterol bulunur, meyve, sebze ve tahıllarda ise bulunmaz.

İyi Kolesterol (HDL - Kolesterol) - Kötü Kolesterol (LDL - Kolesterol) Nedir?
Kolesterol karaciğerden hücrelere ve hücrelerden tekrar karaciğere kan yoluyla taşınır. Kolesterol ve diğer yağlar kanda erimedikleri için lipoprotein denen paketler halinde taşınırlar. Bunlardan kolesterolü taşıyanlar iki cinstir, bunlar kötü kolesterol olarak bilinen LDL-Kolesterol ve iyi kolesterol olarak bilinen HDL- Kolesteroldür.

LDL kolesterol kanda kolesterolü taşıyan başlıca pakettir. Kanda yüksek olduğu zaman damarların içyüzüne yapışıp buralarda plaklar oluşturur. Kolesterol dışındaki bazı maddelerin de eklenmesiyle bu plaklar büyür ve bunlar üzerinde oluşan çatlaklarda oluşan pıhtılar damarları tıkar. Çağımızda çok yaygın olan bu hastalık damar sertliği olarak bilinir. Damar tıkanıklığı kalp damarlarında olmuşsa kalp krizine, beyin damarlarında olmuşsa felce neden olur.

Kandaki kolesterolün bir bölümü de HDL-Kolesterol adı verilen paketlerin içinde taşınır. HDL-Kolesterol damarlarda kolesterolün birikimini önler. Yapılan araştırmalar HDL- Kolesterolü yüksek olan kişilerde kalp hastalığının daha az olduğunu göstermiştir. Türk Kardiyoloji Derneğinin yapmış olduğu araştırmalarda Türk toplumunda HDL-Kolesterol değerinin düşük olduğu gösterilmiştir. Sigara içme ve şişmanlık iyi kolesterolü düşürür, düzenli egzersiz yükseltir.

Kolesterolü Nasıl Düşürürüm?
Kolesterol yüksekliğinde en temel yaklaşım beslenme alışkanlığında yapılan düzenlemelerdir. Yağsız diyet ve buna ek olarak düzenli egzersiz yapılması bu sorun için oldukça etkili bir çözümdür. Bununla birlikte LDL kolesterolde çok fazla artış var ise doktorun reçete ettiği ilaçlarla tedaviniz desteklenebilir.

Küçük Tansiyon Neden Yükselir?
Hastalarda büyük ve küçük tansiyonun birlikte yükselip birlikte düşmesi birbirinden bağımsız hareket etmesinden daha iyidir. Küçük tansiyonun yükselmesinin birçok sebebi olabilmektedir. Hastalarda aşırı tuz tüketimi, aşırı stres, obezite, kalp damar hastalıkları, genetik faktörler, böbrek üstü bezi hastalıkları ve şeker hastalığı sonucu küçük tansiyon yüksek olabilmektedir.

Küçük Tansiyonu Ne Düşürür?
Tansiyonu yüksek olan hastalarda günlük tuz tüketiminin 6 gr dan daha az olması, kilo kontrolünün yapılıp hasta obez veya aşırı kilolu ise zayıflaması ve düzenli egzersiz yapması hastaya önerilir. Yapılan bu yaşam değişiklikleri hastaların küçük tansiyonunu ilaçsız bir şekilde düşürebilir.

Tansiyon Düşüklüğü Baş Ağrısı Yapar Mı?
Tansiyon düşüklüğü baş ağrısı yapabilir. Tansiyon düştüğünde beyne giden kan azaldığı için ve beyin damarları etkilendiği için ağrı oluşabilir. Eğer baş ağrısı tansiyon düşüklüğüne bağlı olarak sık olarak ortaya çıkıyorsa tedavisi için bir hekime başvurmak gerekebilir.

29 Mart 2022