Nöroloji Nedir?
Beyin ve kas sistemi ile beraber sinir sistemi hastalıklarıyla ilgilenen tıp alanına nöroloji denmektedir. Genel belirtileri aynı olduğundan dolayı ilk başta nöroloji için tanı koymak kolay değildir. Psikolojik bir süreç üzerinden de geçmesi gerektiği bölüm olduğundan dolayı, psikoloji ile beraber iç içe tedavi yöntemleri ele alınır. Bu konuda nöroloji hastalıkları genelde genetik olarak öne çıkar. Ailede olan bazı hastalıklar genetik açıdan diğer bireylere aktarılır. O yüzden nörolojik hastalıklar için tedavi yöntemi uygulanırken, tanı koymak büyük bir öneme sahiptir. Eğer nöroloji konusunda belirtiler söz konusu olur ise, mutlaka uzman bir doktora en yakın zamanda başvurmak en önemli çözüm yöntemidir.
Nöroloji Uzmanı Neye Bakar?
Nöroloji uzmanı ve doktoru daha çok beyin ve sinir sistemi üzerine odaklı hastalıklar ile ilgilenir. Bu hastalıklara bağlı olarak aynı zamanda kas sistemi üzerinden de tedavi yöntemlerini ele alır. Çok hassas ve ciddi bir hastalık söz konusu olduğu için nöroloji alanında uygulamalar, pek çok tetkik ve teşhise dayalıdır. Kesin sonuç ile beraber buna uygun şekilde tedavi yöntemleri uygulamak en önemli husustur. Doktor ve hasta arasında yapılacak konuşma ve dinlenecek hikaye ile beraber, buna uygun şekilde raporlama sağlanır. Böylece nöroloji ile psikolojik bölüm birleşmek suretiyle tedavi uygulanmaya çalışılır. Özellikle sinir sistemi motor sisteminin çalışması konusunda çok önemlidir. Bu sistemler karmaşık bir yapıya sahip olduğundan dolayı, erken tanı ve teşhis sağlıklı bir yaşam için önemli potansiyel teşkil etmektedir. Zira nörolojik hastalıklar vücudun tamamını etkilerken, hastalığa bağlı olarak belli bir kısmını da etkisi altına alabilmektedir.
Nörolojik Hastalıklar İçin Tanı Nasıl Konur?
Nörolojik hastalıklar birbiriyle fazla benzerlik gösterdiğinden dolayı tanı koymak kolay değildir. Bu konuda doğru teşhisi koyabilmek için belli başlı bazı teknik yöntemler ele alınır.
- Tomografi
- Fiziksel muayene
- Manyetik rezonans görüntüleme
- Direkt röntgenogram
- Biyopsi
- Nöroendokrin çalışmalar
- Ultrasonografi
- Lomberponksiyon
- Elektroensefalografi
Yukarıda verilen tanı yöntemleri hastalığın varlığına göre ele alınır. Daha doğrusu semptomlar göz önüne alınarak tanı koymak için yukarıdaki uygulamalar değerlendirilir. Böylece hastanın gösterdiği belirtiler doğrultusunda nasıl bir tedavi uygulanması gerektiği açısından yol haritası çizilir.
Nörolojik Hastalıklar Karşısında Ne Yapmak Gerekir?
Nörolojik hastalıklar çok ciddi sağlık sorunları yaratabilmektedir. Bu sorunlar vücudun tamamını etkilemekte ve hem psikolojik hem de fiziksel açıdan öne çıkmaktadır. Yapılacak olan erken teşhis ve tetkik ile tanı koymak hastalığın tedavisinde büyük bir öneme sahiptir. O yüzden yapılması gereken yaşanabilecek olası nörolojik semptomlar ve belirtiler karşısında, mutlaka uzman bir nöroloji doktoruna başvurmaktır.
Alzheimer Hastalığı Kimlerde, Ne Sıklıkta Görülür?
Alzheimer, sıklıkla 65 yaşın üzerindeki kişilerde görülür. Hem kadın hem de erkekte görülen bu hastalığın, kadınlarda biraz daha fazla görüldüğü saptanmıştır. Yapılan araştırmalar, 65 yaşın üstündeki, ortalama her 15 kişiden birinde bu hastalığın görüldüğünü ortaya koymuştur. 80-85 yaşın üzerindeki, her iki kişiden birinde alzheimer görülmektedir.
Alzheimer Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Erken semptomlardan biri hafıza kaybıdır. Bu hafıza kaybı, geçmiş hafızanın korunduğu, hastalığın ilerlemesi ile birlikte sıklıkla telaffuz edilmeye başlanan küçük unutkanlıkların başlaması şeklindedir. Bozukluğun ilerlemesi ile bilişsel (kognitif) yeteneklerdeki kayıp, frontal ve temporal lob işlevleri ile ilişkili, dil alanlarında işlev kaybı (afazi), beceri gerektiren hareketlerde işlev kaybı (apraksi) ve tanıma fonksiyonlarında bozulmaya doğru uzanım göstermeye başlar.
Beyin Kanamasının Belirtileri Nelerdir?
Her türlü beyin kanaması, kanamanın yerine göre hastada çeşitli belirtilere yol açmaktadır. Sıklıkla devam eden baş ağrısı, bulantı-kusma, kuvvet kaybı ve felç, konuşma bozukluğu, görme bozukluğu, denge bozukluğu, hatta bilinç kaybı en belirgin belirtilerdir. Bu nedenle yukarıda saydığımız belirtiler veya travma yaşayan kişiler, hipertansiyon, diyabet hastasıysa, sigara kullanıyorsa ya da yaşlı ise derhal hastaneye başvurarak gerekli olan tetkikleri yaptırmalıdır.
Depresyon Nasıl Atlatılır?
Depresyon bulgularını hissediyorsanız ya da çevrenizde bu belirtileri taşıdığınızı söyleyen kişiler varsa mutlaka bir psikiyatr ile görüşmeniz önerilir. Depresyon tanısı aldığınızda bireysel uygulanan ya da grup terapilerine düzenli katılım, çevrenizin desteği ve gerekirse düzenli ilaç tedavisi ile depresyon ile başa çıkılması mümkündür.
Alzheimer Hastalığı Genetik mi?
Alzheimer hastalığında genetik faktörler etkilidir. Ancak tamamıyla genetiğe bağlı değildir, çevresel faktörler de etkilidir. Nadir görülen ailesel Alzheimer’da genetik daha ağır basar, ancak herkeste görülebilen türünde de saptanan genetik risk faktörleri vardır. Yani Alzheimer ne sadece genetik ile soy geçişi gösterir ne de sadece çevreden geçer, her ikisinin de etkisiyle hastalık gelişir.
Menenjit Nasıl Bulaşır?
Menenjit etkenleri hasta kişinin öksürmesi, hapşırması veya başka birini öpmesi yoluyla bulaşabilir. Ayrıca bazı türlerde de hasta kişiyle yakın temas, o kişiyle temas sonrasında ellerin ağız, burun veya göze getirilmesiyle bulaşabilir.
Nöropatik Ağrı Geçer mi?
Nöropatik ağrı şikayeti olan hastaların tedavi edilmesi için pek çok yöntem bulunmaktadır. Bazı yöntemler çeşitli hastalarda işe yaramasa da tedavi sürecinin sürdürülmesi ve uygulanan yöntemlerin değiştirilmesiyle hastaların ağrısı tamamen tedavi edilebilmekte ya da uygun ağrı kesicilerle kontrol altına alınmaktadır.
Unutkanlık İçin Ne Yapmalıyız?
Unutkanlığın sebebi ne ise ona göre bir tedavi yolu izlenmelidir. Unutkanlık yaşamanızı aksatmaya neden oluyor ve sizi tehlikeye atıyorsa mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Ancak unutkanlığın sebebi; stres, beslenme düzeni veya uykusuzluk ise evde tedavi yöntemleri denenebilir. Öğünlerinizin yeterli vitaminleri içerdiğinden emin olmanız, stresle başa çıkmak için terapi veya meditasyon yapmanız, iyi bir gece uykusu almanız size faydalı gelecektir.
El Titremesi Nasıl Önlenir?
Titremeyi durdurmak için gevşemeye çalışmak önemli bir adımdır. Derin nefes almak, yoga, meditasyon, masaj yapmak, düzenli uyku, sık ve az yiyerek şeker düşmelerini kontrol altına almak, alkol ve kafein tüketim miktarını azaltıp, su tüketimini arttırmak, sigarayı bırakmak titremelerin önlenmesi için yapılabilecek yaşam tarzı değişikliklerindendir.
Kaygı ve strese bağlı titreme varlığında sadece bu değişikliklerle tedavi mümkündür. Fakat altta yatan bir hastalık olması durumunda doktor başvurusu yapılmalı ve verilen ilaçların düzenli kullanılması gerekmektedir.
Stres Karaciğer Enzimlerini Yükseltir mi?
Stres karaciğerde glikoz ve yağ metabolizmalarını bloke edebilir. Karaciğer hücrelerinde hasara bile yol açabilir. Karaciğer enzimleri hasar gören hücrelerden kana karışır. Bu da kanda değerlerinin yükselmesiyle sonuçlanır.
29 Mart 2022