Ortopedi ve Travmatoloji

Sıkça Sorulan Sorular


Ortopedi Nedir?
Ortopedi; hareket sisteminde oluşabilecek her çeşit yaralanma ve hastalıklarla ilgilenen tıbbi ana bilim dalıdır. Bu dal içerisinde değişik alt dallar bulunmaktadır. Artroplasti; omuz, diz, el, ayak, ayak bileği cerrahisi ortopedi alanının alt dallarındandır. Artroplasti, eklem protezleri adına yapılan işlemlere verilen addır. Ortopedi bölümünde yapılan el cerrahisi işlemlerinde, mikro cerrahiden de faydalanma olanağı bulunmaktadır. Ortopedi ana bilim dalının, alt dalları sadece cerrahiden oluşmaktadır. Bunların dışında; boy uzatma, Spor travmatolojisi, ortopedik onkoloji, bacak eşitsizliği, çocuk ortopedi ve travmatolojisi, kemik iltihabı gibi tedavilerde ortopedi alanının alt dalları içerisindedir.

Travmatoloji Nedir?
Kemiklerde oluşan bir travma sonucunda meydana gelen sağlık sorunlarının acil tedavilerini yapan branştır. Çıkıklar, alt ekstremite kırığı (bacak vb), kalça kırığı, üst ekstremite kırığı (kol vb), göğüs kafesi kırıkları, çatlaklar ve ezikler gibi sorunları kapsar. Hasar gören bölgelerin eski işlevlerine kavuşmaları ve varsa hayati tehlikenin ortadan kaldırılması amaçlanır. Ortopedi bilim dalı ile birleşerek, ortopedi ve travmatoloji anabilim dalını oluştururlar.

Boyun Fıtığı Ağrısı Nereye Vurur?
Boyun fıtığında ağrı genelde boyunda başlar. Oradan omuza,kollara ve ellere vurabilir. Zamanda bacaklarda spastisite (kasların kasılı kalması) ve yürüme bozukluğu ile beraber bacaklarda da ağrı görülebilir.

Kramp Hastalığı Ne Eksikliğinden Olur?
Kramp hastalığı genellikle,
Su eksikliği
Magnezyum eksikliği
Kalsiyum eksikliği
Potasyum eksikliği
Bazı vitaminlerin eksikliği gibi durumlardan kaynaklanmaktadır. 

Bacağa Kramp Neden Girer?
Uzun süreli olarak aynı pozisyonda bulunulması ve ayak üzerinde durulmasını gerektiren işler yapılmasını takiben, bacak bölgesinde bulunan kasların aşınması ve yorulmasıyla birlikte bacak bölgesine kramp girmesi söz konusu olabilir.

Boyun Tutulması Kaç Günde Geçer?
Boyun tutulması genel olarak birkaç gün içinde geçen; pek aciliyeti olmayan bir rahatsızlıktır. Hastalar genellikle hekime başvurmaz, başvursa da analjezik (ağrı kesici) alımıyla azalan ağrıdan bahsederler. Ancak 1 haftadan uzun süren boyun ağrısına ek olarak bulantı, kusma, ateş, çift görme, baş ağrısı gibi semptomlar da varsa ayırıcı tanı için mutlaka hekim kontrolünden geçilmelidir.

Topuk Dikeni Nasıl Kırılır?
Topuk dikeni genellikle belirtisizdir. Sorun genellikle basma kusuru veya aşırı kullanıma bağlı plantar fasyada oluşan bozulmalardır. Tedavide plantar fasyayı sağlamlaştıracak egzersizler ve ağrının giderilmesi için ilaçlar verilir. Ameliyat seçeneği bulunurken, hastaların %90'ında ameliyata gerek duyulmaz.

Boyun Fıtığı Baş Döndürür mü?
Normalde sadece spinal sinirlere ve spinal korda (omurilik) bası yapan boyun fıtığında baş dönmesi beklenmez. Ancak fıtıklaşan doku vertebral arterlere (boyundan beyne giden atar damarlar) bası yaparsa baş dönmesi yapabilir.

Çarpık Bacak Nasıl Düzelir?
Çocuklarda 2 yaşına kadar normal kabul edilen çarpık bacak bu yaştan sonra kendiliğinden düzelme gösterir. Bu düzelmenin görülmediği ya da daha ileri yaşlarda ortaya çıkan çarpık bacak durumunda fizyoterapist eşliğinde veya evde yapılan özellikle pilates hareketlerini içeren ağırlıklı-ağırlıksız egzersizler tedavinin ilk adımını oluşturur. 
Eğer D vitamini ya da kalsiyum eksikliği gibi bir sebebe bağlı geliştiyse bu eksikleri giderici tedavi uygulanmalıdır. Bacak uzunluğunda eşitsizlikten kaynaklanan durumlarda ortez ya da tabanlık kullanılabilir. Bu durumlarla iyileşmeyen, ilerleyen durumlarda cerrahi gereksinimi mevcuttur.

Hamilelikte Bel Ağrısı Ne Zaman Başlar?
Gebeliğin özellikle 6. ayından sonra bebeğin gelişimiyle vücudun ağırlık noktası değişir. Böylece bele binen yük artar. Gebede bel ağrısı başlar.

Bel Fıtığı Nasıl Oluşur?
Bel fıtığı genellikle L4-L5 ve L5-S1 gibi vücudun ağırlığının en fazla etkili olduğu omurga seviyelerinde disklerin sağlamlığını kaybetmesi sonucu oluşur. Disklerin normal yapısının bozulması sonucu omurga kemikleri daha fazla üst üste bineceğinden kemik çıkıntılar da gözlenebilir. Bu kemik çıkıntılar da fıtığa neden olmaktadır.

Lif Kopması Kaç Günde İyileşir?
Lif kopmasının iyileşme günü yırtığın derecesine bağlı olmaktadır. Eğer hafif bir yırtık ise 2 hafta gibi bir sürede düzelebilmektedir. Ama ameliyat gerektirecek kadar ciddi bir yırtık ise 3- 6 ay gibi bir sürede iyileşebilmektedir. 

Kas Yırtılması Nasıl İyileşir?
Kas yırtılmasının tedavisi hafif ise eğer sıklıkla istirahattir. Kas kendi kendini onarabilme özelliği vardır. İstirahat ettikçe lifler kendini toparlamaya başlar. Yapılan egzersizler sayesinde ise kaslar büyür ve güçlenir. 

29 Mart 2022